Derde editie “Price of Freedom Award” afgerond

U bent hier

Op 10 mei sloten de leerlingen van 2TSO de derde editie van het “Price of Freedom Award”-project af met een sfeervolle ceremonie in het stadhuis van Waregem.
Dit project gebeurt in samenwerking met het stadsarchief van Waregem en de American Overseas Memorial Day Association. Het VTI was in 2013 één van de pilootscholen om dit project uit te werken.

Het project liep van 28 oktober tot 10 mei en in die maanden moesten de leerlingen zeven uitdagingen vervullen die te maken hebben met de lokale oorlogsgeschiedenis, met het aandeel van de Verenigde Staten tijdens de Eerste Wereldoorlog, met het herdenken van oorlogsslachtoffers en last but not least met het waarderen van vrijheid.
Deze herinneringseducatie gebeurde in verschillende vakken en op 25 april was er ook een actienamiddag met keuzeactiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog en waarbij door alle leerlingen een bezoek werd gebracht aan het Flanders Field American Cemetery.

Een set met een selectie foto’s van de verschillende activiteiten vind je hier.

De slotceremonie vond op 10 mei plaats in het Waregemse stadhuis en was een samenwerking tussen de drie middelbare scholen die dit jaar in het project stapten : ons VTI, OLV Hemelvaart en het H. Hartcollege.
De ceremonie bestond o.a. uit een voorstelling door de drie scholen van hoe zij het project hadden aangepakt.
Zes leerlingen van 2IW gaven een getuigenis van hoe de Tweede Wereldoorlog in hun familie had ingegrepen. De “prijs voor de vrijheid” werd daarmee op een huiveringwekkende manier geïllustreerd…
Tijdens het herdenkingsmoment gaf een andere leerling van 2IW een schitterende vertolking van de Amerikaanse taps ten beste. De minuut stilte (van 300 tieners !) die daarop volgde was indrukwekkend.
Op het  einde van de ceremonie ontvingen alle leerlingen de “Price of Freedom Award”-badge uit de handen van Amerikaanse militairen. Een uniek aandenken aan dit bijzondere project.

Een reeks foto’s van de slotceremonie vind je hier.